Πολιτιστικές εκδηλωσεις στη Λέρο


Οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ναυταθλητικοί αγώνες, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής κλπ), όπως επίσης και τα πανηγύρια με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Πλάτανο, το Λακκί και τα Άλιντα από το Δήμο Λέρου και την Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου πραγματοποιούνται οι ναυταθλητικοί αγώνες "Άλιντα",
που ξεκίνησαν το 1907.

Από τις παραδοσιακές λαϊκές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, ξεχωρίζουν οι Απόκριες,
η γιορτή του Κλήδονα και η γιορτή του κρασιού.
Τις Απόκριες οργανώνεται καρναβάλι από την δημοτική αρχή της Λέρου με παλλαϊκή συμμετοχή.
Μεταμφιεσμένοι με κοστούμια και μάσκες, τις "καμουζέλες", περιφέρονται στα σοκάκια χορεύοντας και τραγουδώντας. Στο ίδιο πνεύμα τα παιδιά του νησιού, κι αυτά μεταμφιεσμένα σε μικρά καλογεράκια, γυρίζουν στις πόρτες και απαγγέλλουν αυτοσχέδια στιχουργήματα με αστεία νοήματα.

Η γιορτή του Κλήδονα κάθε χρόνο ξεκινά στις 23 Ιουνίου, την παραμονή του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου. Σε κάθε γειτονιά έχουν συγκεντρωθεί τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και διάφορα ξερά κλαδιά που τα καίνε μέσα σε κλίμα χαράς και κεφιού. Την ίδια μέρα επίσης τα κορίτσια του νησιού έχουν συγκεντρώσει μικρά αντικείμενα π.χ. δακτυλίδια, κουμπιά, δακτυλήθρες, που το καθένα ανήκει σε κάποιο πρόσωπο. Τα "σημάδια" ή "ριζικάρια" αυτά, όπως τα αποκαλούν, τα ρίχνουν σε μια στάμνα με "αμίλητο νερό" που έχουν φέρει από τις πηγές, χωρίς να μιλήσουν σε κανένα στη διαδρομή. Έπειτα σκεπάζουν τη στάμνα με ένα κόκκινο μαντίλι και συγχρόνως λένε "Κλειδώνουμε την Κλήδονα με του Αι-Γιαννιού τη χάρη κι όποια ειχε καλό ριζικό, να δώσει να το πάρει". Η στάμνα μένει σκεπασμένη στο ύπαιθρο κάτω από τα άστρα όλο το βράδυ και με την ανατολή τα κορίτσια "βγάζουν τον Κλήδονα" και συγκεντρώνονται γύρω του. Ένας νέος παίρνει μέσα από τη στάμνα ένα-ένα τα σημάδια και συγχρόνως τραγουδάει ένα δίστιχο που θεωρείται μαντικό για την ιδιοκτήτρια του αντικειμένου. Οι υπόλοιπες κοπέλες που συμμετέχουν, γελάνε ή σατιρίζουν ανάλογα με το περιεχόμενο του τραγουδιού.

Στη γιορτή του Αλωνάρη γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος με γλέντι, χορό, παραδοσιακή μουσική και κρασί που κρατάει μέχρι το πρωί.
Η γιορτή του κρασιού γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, όταν το νησί έχει πολλούς παραθεριστές, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους τιμούν δεόντως το έθιμο.

Άλλη λαϊκή εκδήλωση αθλητικού χαρακτήρα είναι τα Μπουλαφέντια. Στα πλαίσια της γιορτής αυτής, οργανώνονται τον Αύγουστο από τον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης, αγώνες ανώμαλου δρόμου και ποδοσφαίρου που αφιερώνονται στον καρδιοχειρουργό Μπουλαφέντη, το σπουδαίο τέκνο της Λέρου.

Διεθνές Συμπόσιο Λέρου: Στο νησί είχαν εξοριστεί την περίοδο της δικτατορίας περίπου 74 χιλιάδες αγωνιστές.
Η αξιοποίηση, με θετικό τρόπο, ακόμα και των πιο μαύρων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας οδήγησαν την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Δήμο και άλλους φορείς της Λέρου και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην καθιέρωση του Διεθνούς Συμποσίου με τίτλο: "Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας". Στόχος η ανάδειξη της Λέρου σε νησί - φάρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθιέρωσή της ως τόπο προβληματισμού σε διεθνές επίπεδο.
.

leros